Ronde 8 : Superronde

Superronde In deze superronde stellen we per onderwerp 3 vragen : een gemakkelijke, een gemiddelde en een moeilijke - die u respectievelijk 1, 2 of 3 punten ken opleveren. Maar u mag slechts 1 antwoord per onderwerp geven ! We herhalen : op slechts 1 vraag per onderwerp antwoorden – dus de andere vakjes openlaten of goed doorschrappen.


Vraag 1 : Brouwerijen
a) Voor 1 punt : In het Noorderpershuis op het Antwerpse Eilandje wordt een nieuwe brouwerij gebouwd. Welk bier zal er gebrouwen worden ? b) Voor 2 punten: De tweede vraag iser één over één der oudste brouwerijen van België. Het eerste officiële bewijs dateert van 1369. Enkele van hun bieren zijn Maneblusser; Gouden Carolus en Lucifer. Wat is naam van de brouwerij ? c) Voor 3 punten: Het Cornetbier is een krachtig, blond bier van hoge gisting, met nagisting in de fles. Je kan de unieke vanilletoets proeven, alsook de smaak van snippers eikenhout die toegevoegd werden tijdens het brouwen. Er is een lange afdronk met zachte bitterheid. Welke brouwerij, als onderdeel van de Palm-groep, brouwt dit sterke biertje ?

Vraag 2 : Namen van landen
We zoeken de huidige benaming van drie landen die vroeger een andere naam hadden. a) Voor 1 punt: Siam (1939) b) Voor 2 punten: Birma (1989) c) Voor 3 punten: Republiek Dahomey (1975)

Vraag 3 : Merken en hun oorsprong
De volgende vragen gaan over drie merken, waarvan we het land van oorsprong vragen. . a) Voor 1 punt: Uit welk land komt Seat oorspronkelijk? b) Voor 2 punten: Uit welk land komt de Granny Smith oorspronkelijk ? c) Voor 3 punten: Uit welk land komt het elektronicamerk Beko ?

Vraag 4 : Rangordes
Overal kennen we rangordes en gradaties. In de volgende drie vragen geven we telkens drie begrippen in alfabetische volgorde en u moet ze in de juiste volgorde zetten. Opgelet u zet ze van laag naar hoog, van klein naar groot !. a) Voor 1 punt: Vooreerst geven wij u drie begrippen in verband met huwelijksjubilea : diamant - goud – parel b) Voor 2 punten: Sorteer volgende adellijke titels van laag naar hoog : graaf - hertog – ridder c) Voor 3 punten: Bij de zeemacht hebben we ook heel wat rangordes; bij voorbeeld : fregatkapitein - oppermeester - vaandrig ter zee.

Vraag 5 : Scheepsramp
De volgende vragen gaan over één van de bekendste scheepsrampen uit de geschiedenis. a) Voor 1 punt: Op 14 april 1912 voer een groot passagiersschip tegen een ijsberg, waarna het zonk en ruim 1500 personen verdronken. Wat is de naam van dit schip? b) Voor 2 punten: Vanuit welke haven vertrok dit schip? c) Voor 3 punten: Door welk schip werden een aantal personen van deze scheepsramp gered ?

Vraag 6 : Uitspraken
We geven u een aantal beroemde of gekende uitspraken. Aan u om de namen van de personen te geven die als eerste deze uitspraak brachten : a) Voor 1 punt: I have a dream b) Voor 2 punten: Poef c) Voor 3 punten: Nuts (bij de slag van Bastenaken in 1944)

Vraag 7 : Vlaamse film
De Vlaamse film - we zullen er waarschijnlijk wel geen Oscars mee winnen, maar het blijft toch een boeiend gebeuren. a) Voor 1 punt: Sammy, Tom en Dennis schrijven zich in aan de universiteit en worden lid van een studentenvereniging. Ze worden "verkocht" op een studentenverkoop. Daar krijgt de onzekere, verlegen Sammy de opdracht om een potje met zijn sperma mee te brengen naar de studentendoop. Sammy weigert en wordt op een "vliegend tapijt" gezet. Praeses Guy Bogaerts geeft het commando om het tapijt weg te trekken. Sammy valt op de grond en overlijdt. Wat is de naam van deze film over studenten ? b) Voor 2 punten: Georges is een geboren marktkramer. Wanneer hij hoort dat de paus naar België zal komen hoopt hij daar geld aan te verdienen. Hij grijpt zijn kans wanneer hij verneemt dat een café te huur staat naast het terrein waar tienduizenden gelovigen een openluchtmis zullen bijwonen. Tegen de zin van zijn vrouw en zijn vijf kinderen verhuist hij om het café te openen waarmee hij hoopt op korte tijd een fortuin te verdienen. Wat is de naam van deze film ? c) Voor 3 punten : De film gaat over de wees Harry, een jongeman van 28 jaar die bepakt en bezakt aankomt in Brussel. Daar maakt hij al vluchtig kennis in de tram met de bestuurder ervan: Jeanne. Hij vindt onderkomen in een appartementsblok dat onder de bevoegdheid staat van de licht excentrieke conciërge Denise. Toeval bestaat want Jeanne woont in het appartement dat onder het zijne ligt. Ze leren elkaar beter kennen en Harry wordt verliefd op haar, al heeft hij het moeilijk om die gevoelens te uiten Een korte tijd later vindt hij werk als vaatwasser in een restaurant waar hij zijn humoristische collega’s Bert en Désiré ontmoet ...

Antwoorden
Vraag 1 a) Seefbier
1 b) Het Anker
1 c) De Hoorn
6 ploegen kozen om antwoord a te geven; 16 ploegen kozen om antwoord b te geven; 3 ploegen kozen om antwoord c te geven. 5 ploegen gaven geen antwoord of een foutief antwoord.

Vraag 2 a) Thailand
b) Myamar
c) Benin
0 ploegen kozen om antwoord a te geven; 21 ploegen kozen om antwoord b te geven; 3 ploegen kozen om antwoord c te geven. 6 ploegen gaven geen antwoord of een foutief antwoord.

Vraag 3 a) Spanje
b) Australië
c) Turkije
11 ploegen kozen om antwoord a te geven; 0 ploegen kozen om antwoord b te geven; 8 ploegen kozen om antwoord c te geven. 11 ploegen gaven geen antwoord of een foutief antwoord.

Vraag 4 a) Parel - goud - diamant
b) Ridder - graf - hertog
c) Oppermeester - Vaandrig ter zee - Fregatkapitein
0 ploegen kozen om antwoord a te geven; 19 ploegen kozen om antwoord b te geven; 2 ploegen kozen om antwoord c te geven. 9 ploegen gaven geen antwoord of een foutief antwoord.

Vraag 5 a) Titanic
b) SOuthampton
c) Carpathia
4 ploegen kozen om antwoord a te geven; 18 ploegen kozen om antwoord b te geven; 2 ploegen kozen om antwoord c te geven. 6 ploegen gaven geen antwoord of een foutief antwoord.

Vraag 6 a) Martin Luther King
b) Florian Van Acker
c) Anthony Mc Auliffe
7 ploegen kozen om antwoord a te geven; 4 ploegen kozen om antwoord b te geven; 6 ploegen kozen om antwoord c te geven. 13 ploegen gaven geen antwoord of een foutief antwoord.

Vraag 7 a) Ad FUndum
b) Café Derby
c) Manneke Pis
13 ploegen kozen om antwoord a te geven; 5 ploegen kozen om antwoord b te geven; 9 ploegen kozen om antwoord c te geven. 3 ploegen gaven geen antwoord of een foutief antwoord.